Kel kučeravý (Brassica oleracea var. sabellica) je výživná listová zelenina známa vysokým obsahom vitamínov a minerálov. Podľa výživových databáz obsahuje varený kel až 547,39 μg vitamínu K na pohár, čo predstavuje 456 % dennej odporúčanej dávky (University of Rochester Medical Center, 2024). Pestovanie kelu doma je jednoduché, najmä ak poznáte ideálne podmienky na výsadbu, pôdu, zálievku a správne hnojenie.
Kedy sadiť kel kučeravý?
Kel je odolná rastlina, ktorú možno sadiť od apríla do mája. Neskoré odrody je možné vysádzať aj v júni. Rastlina znáša nižšie teploty a nevadí jej chladné noci, čím sa hodí aj do severnejších oblastí.
Aká pôda a ako polievať?
Kel pochádza z mierne vlhkých oblastí, preto vyžaduje priepustnú, mierne ílovitú a humóznu pôdu. Ideálna je hlinitá pôda, ktorá zadržiava vlahu, ale zároveň nezostáva premočená. Zalievať stačí raz až dvakrát týždenne, pričom sa odporúča vyhnúť polievaniu listov, aby sa predišlo plesniam (Bose & Som, 1990).
Ako hnojiť kel?
Kel je citlivý na nadmerné hnojenie dusíkom – jeho prebytok vedie k mäknutiu listov a vyššej náchylnosti na škodcov. Odporúča sa používať prírodné a vyvážené formy hnojív. Vhodné možnosti zahŕňajú:
– vermikompost a frass (hmyzí trus),
– minerálne hnojivá s vyváženým NPK pomerom (napr. 5-10-10),
– doplnky ako draslík a vápnik pre pevnosť listov a podporu koreňového systému (Ahmad et al., 2018).
##PRODUCT-WIDGETS-35320##
Odporúčané podmienky pre pestovanie kelu
Faktor |
Odporúčanie |
Výsadba |
Apríl až jún podľa odrody |
Typ pôdy |
Hlinitá, mierne ílovitá, humózna, priepustná |
Zálievka |
1–2× týždenne, vyhnúť sa listom |
Hnojenie |
Frass/vermi, vyvážené NPK, draslík a vápnik |
Ochrana |
Neprehnojiť dusíkom – riziko škodcov a mäknutia listov |
Záver
Kel kučeravý je nenáročná, no veľmi výživná zelenina, ktorá si nájde miesto v každej záhrade. Ak mu zabezpečíte kvalitnú pôdu, pravidelnú zálievku a vyvážené hnojenie bez nadbytku dusíka, odmení sa vám bohatou a zdravou úrodou. Použitie prírodných hnojív ako frass navyše pomáha rastlinám odolávať škodcom a zvyšuje ich vitalitu.
Zdroje
Ahmad, S., Ali, M., Khan, M. A., & Rehman, S. (2018). Effect of organic fertilizers on the growth and yield of kale (Brassica oleracea). International Journal of Agronomy and Agricultural Research, 13(2), 45–52.
Bose, T. K., & Som, M. G. (1990). Vegetable Crops in India (1st ed.). Calcutta: Naya Prokash.
University of Rochester Medical Center. (2024). Nutrient content of cooked kale. Retrieved from https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=1&ContentID=1007