Ako správne skladovať živé múčne červy hneď po doručení?

Väčšie množstvo živých múčnych červov (viac ako 1 liter) zasielame v špeciálnych vzdušných vreckách.  Takéto balenie je ekologickejšie a navyše aj cenovo výhodnejšie, ako menšie balenia viacerých plastových misiek s hmyzom. Múčne červy dokážete skladovať v miernom chlade až niekoľko mesiacov, avšak je dôležité doplniť ich nároky na vodu prídavkom ovocia alebo zeleniny aspoň raz týždenne.  Dokonca existujú prípady, kedy zostali múčne červy živé v larválnom štádiu v chladničke až 8 mesiacov! Je dôležité si uvedomiť, že správne skladovanie živých múčnych červov  je veľmi jednoduché a na zabezpečenie ich čerstvosti a životaschopnosti je nutné dodržať niekoľko základných krokov:

Vhodná nádoba

Po zakúpení živých múčnych červov je dôležité premiestniť ich z transportného balenia do väčšej plytkej nádoby s hladkými stenami (plastovej alebo sklenej). Príliš veľa múčnych červov v malej nádobe môže spôsobiť ich prehriatie a uhynutie. Pri skladovaní väčšieho množstva živých múčnych červov odporúčame vložiť do nádoby o rozmeroch 60x40 cm umiestniť maximálne 3 litre červov. Nádoba nemusí byť príliš vysoká, stačí 20 cm - múčne červy nedokážu vyliezť po stenách nádoby, Preto sa nemusíte báť, že vám z takejto nádoby uniknú.

Krmivo a nároky na vodu

Červy sa kŕmia múkou, otrubami, vločkami alebo inými jemnými pšeničnými zmeskami. Z vrstvy takéhoto krmiva vytvoríte červom podložný substrát v hrúbke aspoň 3 cm. Múčnym červom vytvoríte prirodzené prostredie, kedy sa dokážu do takéhoto substrátu zahrabať. Ak potrebujete červy z nádoby vybrať, dokážete ich zo substrátu preosiať jemným sitom. Múčne červy majú vo všeobecnosti veľmi nízke nároky na vodu – stačí im prídavok ľubovoľného nakrájaného ovocia alebo zeleniny (jablko, mrkva, zemiak). Ak náhodou zrovna nemáte doma žiadne ovocie alebo zeleniny, stačí ak substrát pokropíte vodou pomocou bežného rozprašovača na rastliny. Múčne červy začnú vychádzať na povrch a doprajú si tekutiny z navlhčeného substrátu.




Umiestnenie nádoby

Nádobu s červami umiestnite do chladnej a temnej miestnosti. Čím vo väčšom chlade budú, tým spomalíte ich spotrebu krmiva a vývojový cyklus. Múčny červ je larválne štádium, ktoré sa v určitom čase zakuklí a vyliahne v chrobáka. Larvy, ktoré odosielame, sú staré približne 90 dní. Zvieratám vyhovuje najviac kŕmenie múčnym červom (larvou) alebo kuklou. Na oddialenie tejto premeny je ideálna teplota miestnosti menej ako 20 °C, alebo teplota chladničky, v ktorej dokážu červy hibernovať.

Múčne červy dokážete skladovať v miernom chlade a pridaním ovocia alebo zeleniny živé až niekoľko mesiacov. Dodržiavaním týchto jednoduchých krokov zabezpečíte, že vaše múčne červy zostanú zdravé a v larválnom štádiu po dlhšiu dobu. Je dôležité myslieť na to, že správne uskladnenie hneď po obdržaní objednávky je kľúčom k dlhodobej životaschopnosti červo, čiže aj vysokokvalitnej výžive pre vaše zvieratá. V našej hmyzej  farme Hmyzomlsky ponúkame len kŕmny hmyz najvyššej akosti.

Pre viac informácií, tipov a produktov navštívte náš e-shop alebo nás kontaktujte priamo. Tešíme sa na vašu prípadnú objednávku!